fbpx

Drømmefanger.nu

Børns seksualitet

(Genopslag) Børns seksualitet var et emne på pædagoguddannelsen som virkelig gav grobund for refleksion og hvor holdninger blev presset

Pædagoguddannelsen: Børns seksualitet

Vi er lige nu på modul 4, der omhandler køn, seksualitet og mangfoldighed. Det er et, synes jeg, meget spændende og lærerigt modul. Jeg kan mærke at nogle af mine egne tanker og holdninger bliver udfordret. Blandt andet blev vi spurgt om nogle forskellige ting. “Skal der være mænd i daginstitutioner?” Jeg siger, selvfølgelig! Det kan jeg ikke se det mindste problem ved. Tværtimod kan det kun være en gevinst.

Må børnene, på en varm sommerdag, bade nøgne i bassinet udenfor?” Ved dette spørgsmål tager jeg straks mig selv i at tænke. Hvad nu, hvis nogen tænker noget forkert? Hvad nu hvis nogen kigger på dem imens de bader?
Men i bund og grund synes jeg jo det er super fint hvis børnene, ikke allerede bliver blufærdige fra de tidlige leveår. Så jeg synes godt, at de kan bade nøgne i institutionerne, hvis der er enighed om det i institutionen.

“Må børnene onanere i institutionerne?” Onanere?! Jeg tænker straks nej! Onanere?! Det gør små børn vel heller ikke?… Hmm…

Jeg har vist altid selv været total blufærdig og har altid haft nogle holdninger til hvordan og hvorledes. Men jeg må sige, efter undervisningen i går, med en lærer som virkelig forstod at formidle et budskab og sætte nogle refleksioner i gang ved os studerende. Så er mine holdninger og tanker om børn og seksualitet rykket markant.

Børns seksualitet og voksnes seksualitet, er to vidt forskellige verdener. Hvor voksne kobler, følelser, sanser og tanker bag vores seksuelle oplevelser, så har børn i deres seksualitet, ikke denne kobling. Børn gør det for sanserne. De gør det fordi det giver dem en fantastisk sanselig oplevelse og et nærvær til dem selv, som nogle måske godt kan mangle et andet sted.
Ved at vi anerkender børns interesse i dem selv og andre. Ved  eksempelvis at anerkende lege som “doktorlege”, “numselege” eller andre ting, så lære vi dem at de ikke skal være bange for, eller skamme sig over det allermest naturlige, SIN EGEN KROP! Ikke at vi direkte skal opfordre børnene til disse lege, men at vi anerkender, at de selv er nysgerrige og vejlede dem i, hvad der er hvad, om hvad man gør og hvad man ikke gør.

Ved at undertrykke deres følelser og sige NEJ, eller skælde ud når børn er nysgerrige, sætter vi begrænsninger i børnene. Ved at sige til børnene, at de ikke må vise deres kroppe, giver vi dem en ubevidst skam over deres egne kroppe.
Der var så meget god viden i undervisningen i går, at jeg kunne skrive mange flere ting, men…. Ja.
Jeg kunne godt mærke, at mine holdninger om dette forskrækkede pædofili samfund, har haft nogle begrænsninger i mig. Jeg ville faktisk ønske at alle forældre og institutioner, kommer på sådan et kursus angående børn og seksualitet. Og dermed få viden om hvor vigtigt det er at vi anerkender børnene i deres nysgerrighed i, at lære om sig selv. OG videre, hvor børnene lære at sætte grænser og lære om andre folks grænser.

Virkelig god undervisning i går og jeg håber, at der bliver lavet nogle kurser til forældre og institutioner, så alle kan få indblik i dette!

Jesper Kjærgaard

Jesper Kjærgaard

Skriv en kommentar

I samarbejde med Tid Til Familien, deles der inspiration til at tage ud og opleve sammen, som familie.